Reis van de Held (Hero's Journey) is een routekaart van ons levenspad. Joseph Campbell was wetenschapper in de vergelijkende mythologie. Hij sloot zichzelf jaren op met de belangrijkste werken uit de literatuur en mythologie. Van  Gilgamesj tot de Mahabharata, van de Keltische mythologie tot de mythologie van de Natives. Door deze over elkaar te leggen ontdekte hij een grondpatroon, een universeel verhaal. Hij noemde dit de Monomythe en schreef het boek 'Hero with a thousand faces'.

Nu wordt deze roadmap gebruikt in de culturele antropologie, filosofie, narratieve psychologie en in de filmkunst. Het spreekt zoveel mensen aan omdat het gaat over de manier waarom wij ons levensverhaal vorm en betekenis geven. Het is een paradoxale reis waarbij de held naar de onderwereld afdaalt terugkeert. De Reis van de Held beschrijft de fasen, drempels en initiaties in de ontwikkeling van afhankelijkheid naar onafhankelijkheid van onwetendheid naar kennis, van slavernij naar vrijheid, van angst naar liefde.

Image
authentic adulthood is a potential… not a given

Met zijn wortels in de diepe oudheid is de Reis van de Held een betrouwbare roadmap voor persoonlijke- en culturele ontwikkeling. 

Het zijn de helden in films en verhalen die ons voor zijn gegaan en ons de weg tonen. De universele reis is een proces van bewustwording. Een die we keer op keer doorlopen, als het goed is steeds op een hoger niveau.

Wanneer we naar de reis van een held  in een film kijken maken we deze in onze verbeelding mee. Dit verklaard onze fascinatie voor verhalen. De transformatie van het
hoofdpersoon (de held) leert ons welke stappen we in ons eigen verhaal kunnen zetten om te ontwikkelen.

Het gaat over een initiatie en transformatie. Eerst moet je loslaten wie of wat je dacht te zijn, zodat je kunt worden wie je werkelijk bent. 

De reis is geen zachte leermeester. We raken gehecht aan het vertrouwde, aan wat van ons verwacht wordt. Het is  gemakkelijk van je pad af te dwalen. Door bijvoorbeeld de verkeerde adviezen te volgen, door angst en schaamte, door onwetendheid of gewoon door te doen wat men van je verwacht. Maar onderdrukte delen duiken op als monsters uit het water. We moeten bereid zijn alles achter te laten om tot de kern, ons ongebruikte potentieel te komen. Om van daaruit terug te klimmen naar het licht. Met andere ogen en nieuwe vermogens. Om met je eigen leven van de wereld een mooie betekenisvolle plek te maken.  

Image

Instigatie betekent aanvuren. Omdat je vast zit in een manier van doen en denken die niet langer past bij de situatie gaat het wringen. Je weet vooral wat je niet meer wil. Er is een verlangen naar beter, naar anders. Er is een oproep. Deze kan van binnenuit komen, als een verlangen. De oproep kan je ook worden opgelegd, als een noodzaak. Doordat je bijvoorbeeld wordt ontslagen of ziek wordt. Je ervaart je eigen onvermogen. Een slechter moment voor dit avontuur is bijna niet denkbaar. Ben je er klaar voor?

Initiatie Je ontmoet een mentor die je los maakt van de oude wereld. Je vergaart aan nieuwe kennis en meer kracht. Vaardigheden die je nodig zult gaan hebben. De training gaat met vallen en opstaan en dat is prima. Het is een proces van loslaten en anders vast gaan pakken. Je nieuwe zelf dient zich aan maar is nog niet belichaamt waardoor je snel overmoedig wordt.

Transformatie Dit is de aarding. Zoals Orpheus ga je naar de onderwereld. Je ontmoet je schaduw en ervaart de donkere kant van de wereld. Lang gekoesterde dromen sterven af in een proces van verdiepen. Het snijdt en doet pijn maar wat je verliest was een ballast. Belemmerende overtuigingen, ego en oud zeer. Op het diepste punt, als je niets meer hebt formuleer je voor jezelf wat echt belangrijk is. Dan komt de transformatie. Een licht schijnt, je begint aan de weg terug.

Integratie Je talenten, het potentieel, dat diep in je al aanwezig was is nu vrij beschikbaar. Je legt ze als een pijl op een boog en richt en ze op je doel. Maar  je wordt nog een laatste keer beproefd. Dit is de zwaarste test. Blijf je bij de principes van je nieuwe zelf? Of sterf je van de dorst met de oase in zicht. Als je het red zullen zij die je tegen hielden om op weg te gaan het diepst voor je buigen. 

Image
We hoeven het avontuur niet alleen te wagen. Want de helden van alle tijden zijn ons voorgegaan. We kennen de weg in het labyrint. We hoeven alleen maar de draad te volgen van het heldenpad. En waar we dachten een gruwel te treffen, vinden we een god. Waar we dachten anderen te doden, doden we onszelf. Waar we dachten de wereld in te gaan, komen we in het centrum van ons eigen bestaan. Waar we dachten alleen te zijn, zijn we een met de hele wereld.
Joseph Campbell
Image
Image

Tegenstellingen in het Double Healix model ontwikkeld door Manfred van Doorn (leiderschapstrainer)

De hele reis staat bol van de paradoxen. We ervaren op deze reis  een spanningsveld in de vorm van twijfels, dilemma’s, tegenslagen en poortwachters.
Hierin ontdekken we de tegenstellingen en daarmee de opdracht om deze in evenwicht te brengen. Het denken in paradoxen vergt oefening en stuurmanskunst. Het draait om een weidse blik zodat  je de tegenstellingen kunt zien en ervaren. Wanneer je vast zit. Het gevoel hebt stil te staan dan betekend dit dat je door bent geschoten in een van de fasen. Het is dan van belang je over te steken naar de tegenoverliggende fasen. Je hebt de tegenpool nodig om terug in balans en in beweging te komen. 

Deze paradoxen zijn uitgewerkt door Manfred van Doorn in het Double Healix-model.

Het zijn de tegenstellingen die elkaar afstoten en aantrekken. Wil je iets opbouwen, dan creëer je op dat moment de schaduw daarvan. Het is gevaarlijk dit niet te zien. Zo creëert een cultuur die in controleerbare groei geloofd (3.Opbouw) een oncontroleerbare tegenpool van groei namelijk 9.Afbraak in de vorm van o.a. afval. Een circulaire economie denkt in de polariteiten opbouw en afbraak en houdt de polen in evenwicht waardoor afval grondstof wordt voor opbouw. Als we de uitersten verenigd houden is er inspiratie wanneer we dat niet doen is er irritatie. Waneer je doorschiet in de ster van de dag en jezelf centraal zet dan zal je ego je uiteindelijk verteren. Dor aandacht en zorg te te geven aan je omgeving komt dit meer in evenwicht. 

Get in Touch


Neem gerust contact op als je geïnteresseerd bent of opmerkingen hebt. Wil je gecoacht worden adhv de routekaart van de Reis van de Held neem dan contact op. Wil je deelnemen aan een worshop kijk dan in de agenda of neem ook contact op. Regelmatig geef ik lezingen of workshops over de Hero’s  Journey, Storytelling en andere gerelateerde onderwerpen.

Contact

Adres: Biesseltsebaan 12
6561KC Groesbeek

Telefoon: 0643665326 

Email: rens@reisvandeheld.com