Image Image
You are in sleepy land right now, there is too little of you here.
Let’s go, don’t take the clear road you planned for.
Go into the dark forest. You’re afraid? Good, confront your dragons.
And where you stumble you’ll find the treasure, the potential of your being, the life that awaits you.

De Hero's Journey gaat over ontwikkeling. Deze heldenreis volgt de structuur waar veel films en verhalen op gebaseerd zijn, van de oudheid tot nu. Het beschrijft de ontwikkeling van het hoofdpersonage, en wat hij of zij daarin tegenkomt.
Bijvoorbeeld in een coming of age film gaat het over een kind die volwassen wordt. Een heftige fase. Een echte heldenreis waar je duidelijk deze stappen in kunt ontdekken.
We kennen de verhalen, we zijn er helemaal van doordrongen zo vaak hebben we deze heldenreis al meegemaakt, telkens wanneer we ons verloren in een boek of film.

Het bijzondere is dat dit patroon een natuurwet lijkt. Overal waar ontwikkelingsprocessen plaatsvinden kunnen we iets van deze fases herkennen. In het klein, waar een kuikentje uit het ei breekt of in het groot waar een revolutie uitbreekt en een volk zichzelf bevrijdt. Maar evengoed kun je dit patroon herkennen in je eigen leven, in de ontwikkeling van het team waarin je werkt, de organisatie of je relatie. 

De verschillende fases in de ontwikkeling hebben elk hun kwaliteiten. Zo leert de weerstand ons de waarde van wat we al hebben. Aarding zet ons met beide benen op de grond. In het diepste dal, als we niets meer hebben, wordt pas duidelijk wat belangrijk is, we vinden purpose. En wanneer we na een lange omweg thuis komen realiseren we ons dat het niet om succes of faam ging, het ging niet om ons maar om hen die belangrijk voor ons zijn. 

De Reis van de Held maakt gebruik van verhalen en filmbeelden om het karakter van elke fase in kaart te brengen. Je maakt de reis mee op verschillende niveau's, door rolmodellen te bekijken en door het op je zelf te betrekken. Door je eigen verhaal ten volle te leven maak je een fascinerende ontwikkeling door. Maar daarvoor moet je wel het bekende loslaten en het onbekende durven te betreden. Je wilt namelijk niet veilig zijn, je wilt sterk zijn. En in deze uitdagingen vindt je betekenis. Je wordt de held van je eigen verhaal.

Image

Instigatie betekent aanvuren. Omdat je vast zit in een manier van doen en denken die niet langer past bij de situatie gaat het wringen. Je weet vooral wat je niet meer wil. Er is een verlangen naar beter, naar anders. Er is een oproep. Deze kan van binnenuit komen, als een verlangen. De oproep kan je ook worden opgelegd, als een noodzaak. Doordat je bijvoorbeeld wordt ontslagen of ziek wordt. Je ervaart je eigen onvermogen. Een slechter moment voor dit avontuur is bijna niet denkbaar. Ben je er klaar voor?

Initiatie Je ontmoet een mentor die je los maakt van de oude wereld. Je vergaart nieuwe kennis en meer kracht, vaardigheden die je nodig zult gaan hebben. De training gaat met vallen en opstaan en dat is prima. Het is een proces van loslaten en anders vast gaan pakken. Je nieuwe zelf dient zich aan maar is nog niet belichaamt, waardoor je snel overmoedig wordt.

Transformatie Dit is de aarding. Zoals Orpheus ga je naar de onderwereld. Je ontmoet je schaduw en ervaart de donkere kant van de wereld. Lang gekoesterde dromen sterven af, in een proces van verdiepen. Het snijdt en doet pijn, maar wat je verliest was een ballast. Belemmerende overtuigingen, ego en oud zeer. Op het diepste punt, als je niets meer hebt, formuleer je voor jezelf wat echt belangrijk is. Dan komt de transformatie. Een licht schijnt, je begint aan de weg terug.

Integratie Jouw talent, het potentieel dat diep in jou al aanwezig was, is nu vrij beschikbaar. Je legt jouw talent als een pijl op een boog en richt dit op je doel. Maar je wordt nog een laatste keer beproefd. Dit is de zwaarste test. Blijf je bij de principes van je nieuwe zelf? Of sterf je van de dorst, met de oase in zicht. Als je het redt zullen zij die je tegen hielden om op weg te gaan het diepst voor je buigen. 

We hoeven het avontuur niet alleen te wagen. Want de helden van alle tijden zijn ons voorgegaan. We kennen de weg in het labyrint. We hoeven alleen maar de draad te volgen van het heldenpad. En waar we dachten een gruwel te treffen, vinden we een god. Waar we dachten anderen te doden, doden we onszelf. Waar we dachten de wereld in te gaan, komen we in het centrum van ons eigen bestaan. Waar we dachten alleen te zijn, zijn we een met de hele wereld.
Joseph Campbell

CONTACT


Neem gerust contact op als je geïnteresseerd bent of opmerkingen hebt. Wil je coaching gebaseerd op de Reis van de Held neem dan contact op. Wil je een training boeken voor een team of organisatie? Wil je deelnemen aan een worshop neem ook contact op. Regelmatig geef ik lezingen of workshops over de Hero’s  Journey, Storytelling en experience design.

Adres: Biesseltsebaan 12
6561KC Groesbeek

Telefoon: 0643665326 

Email: rens@reisvandeheld.com